Merengo

Merengéseim könyvekről (főleg angol nyelven abszolvált krimik), zenékről (főleg hip hop) és filmekről (mindenféle amit éppen megnéztem).

Címkék

1952 (1) 1954 (1) 1988 (1) 1992 (1) 1993 (1) 1994 (1) 1995 (1) 1996 (2) 1999 (2) 2000 (2) 2001 (1) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (4) 2009 (1) 2010 (4) 2011 (6) 2012 (2) 2014 (1) abrams (1) angol (3) ausztrál (6) dilated peoples (1) ellroy (1) evidence (1) film (8) funk (1) happy (1) herzog (1) hip hop (11) írók (4) kelman (1) könyv (20) lantana (1) lawrence (1) lehane (3) norvég (1) outkast (1) pharcyde (1) podcast (6) sci-fi (2) sewitsky (1) spielberg (1) szövevény (1) temple (1) the roots (2) thompson (3) winslow (1) zene (12) zenetár (6) Címkefelhő

HTML doboz

Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists

Utolsó kommentek

  • vajaspánkó: Nekem az egyik kedvenc filmem, a zenéje is megfogott. Kár, hogy nem folytatod a blogodat,nagyon jó volt a leírásod is a filmről. (2017.02.09. 09:24) Lantana / Szövevény (2001)
  • nyerskutya: Zeneileg ez igényes, sajnos a szövegmondása-hangsúlyozása sematikus. Ajánlom figyelmedbe Zömmögő blogomon a Marcelo D2, és az Ana Tijoux bejegyzéseket. A filmek közül pedig a Hustle and Flow-t. (2013.07.12. 22:17) Apollo Brown & OC: Trophies (2012)
  • merengo: @nyerskutya: köszi a hozzászólást, gratula a blogodhoz, jó filmekről írtál, a Koportost például nagyon szeretem (könyvben is) (2013.07.12. 12:17) Lantana / Szövevény (2001)
  • nyerskutya: Nekem is tetszett a film, itt írtam róla, üdv. ttbirodalom.blogspot.hu/2013/07/lantana-2001-r-ray-lawrence.html (2013.07.11. 12:16) Lantana / Szövevény (2001)
  • merengo: akik a teljes albumot is meghallgatnák: www.mediafire.com/?8jtlqi6bgbjl591 (2012.06.02. 15:32) Quasimoto: Unseen (2000) [+ minimix]
  • Utolsó 20

Evidence: The Weatherman LP, Cats & Dogs

2012.01.09. 15:08 :: merengo

ev_1.jpgEvidence... (másnéven EV, Ev, Mr. Slow Flow, Weatherman) 2011 számomra legjobb albuma fűződik a nevéhez, egyébként pedig régi kedvenc, a legendás Dilated Peoples oszlopos tagja. Még ezekből az időkből ismerem Evidence-t (illetve a zenéjét), a Dilated Peoples ugyanis piszok jó albumokat csinált, főleg az első kettő a 2000-es Platform, és 2001-es Expansion Team volt ütős. A formáció tagjai EV-n kívül Dj Babu (dj-ként, és zeneszerzőként, a képen jobbra) és Rakaa Iriscience (MC-ként, a képen középen). De nyugodtan ide sorolhatjuk még Alchemist-et is, aki külsősként kétség kívül a legtöbb, legjobb és legsikeresebb Dilated Peoples számokat jegyzi, már egészen a kezdetektől.

dilated-peoples.jpg

 

Evidence rappelésért felelős MC és zenei alapokat gyártó producer is egyszerre, és mindkét műfajban a kedvenceim közé tartozik. A személyiségét is nagyon bírom (legalábbis ami lejön az elérhető interjúkból, videókból): EV egy fölösleges sztárallűröktől, keménykedéstől mentes, kissé szétcsúszott zeneőrült.

Producerként olyan számok zenei alapját csinálta, mint az Ear Drums Pop, Triple Optics a Platform-ról, a Heavy Rotation az Expansion Team-ről, vagy You Can't Hide, You Can't Run, és a Kindness For Weakness a 2006-ban megjelent 20/20-ről.

 

 

Az Evidence által készített számokra jellemzőek a nem túl gyors, erőteljes dobokkal és basszusokkal megtámogatott ütemek (beat-ek), és régi, legtöbbször 60-as, 70-es, 80-as évek funk és soul zenéinek énekes, zongorás részeiből készített loop-ok (loop = hangmintákból összerakott ismétlődő zenei szekció). Az eredmény pedig egy igazán ütős, bólogatós és összetett zenei alap (instrumental). (nem akarok nagyon szájbarágós, vagy neadjisten felvágós lenni a szakkifejezések, és angol megfelelőjük dobálgatásával, magyarázásával, de szeretném, ha egy hip hop-ban nem járatos átlagos zeneszerető is megértené miről írok. Ha valaki többet szeretne tudni a hip hophoz kapcsolódó szavakról, kifejezésekről, akkor nagyon ajánlom a kitűnő Rapnyelv blogot, ami közérthetően, értelmesen megyarázza ezeket.

A 2007-es Release Party DVD-n meg is mutatja EV, hogyan dolgozik, hogyan készül egy tipikus EV szám. A DVD-ről kimásolt alábbi videóban a Kindness for Weakness című szám felépítését magyarázza, amihez a The Soul Children 1974-es Don't Take My Kindness for Weakness szerzeményéből kivett hangmintákat (szintetizárfutam, vokál részlet) használt fel.

 

A Release Party DVD-n egyébként is zseniális beszélgetések vannak a Dilated Peoples tagjaival – engem ezek közül is az Evidenc-szel készült jöttek be legjobban.

EV rappelési stílusával kapcsolatban annyit leszögezhetünk, hogy nem véletlenül hívják őt Mr. Slow Flow-nak, nem tartozik a pörgő nyelvű MC-k közé. Persze nem is attól lesz jó MC szerintem valaki, hogy gyorsan tud beszélni, hanem attól, hogy rapjeinek magával ragadó, áradó a ritmusa (jó a flow-ja, mondhatnánk szakszóval), a hangszíne jellegzetes, a szövegei pedig minimum nem semmitmondóak, vagy ostobák. Ezek közül azt hiszem, hogy végső soron a legfontosabb a flow, hiszen vannak jó hip hop számok, amiknek meglehetősen ostoba a szövege, vagy egyszerűen csak nem érthető számomra, és mégis nagyon bejönnek, azért mert elkap a szövegelés ritmusa. Számomra Evidence rapje abszolút megragadó, egyszerűen imádom hallgatni ahogy nyomja szinte komótosan (komótosan, persze, inkább betépve), mégis frissen, pontosan és pattogósan. Ráadásul a szövegei is érdekesek, szerencsére megkímél minket az erőltetett keménykedéstől, illetve a tutikocsi-cristalpezsgő-bögyösmaca tematikától. Ezek helyett olyan dolgokról szövegel őszintén és meggyőzően, amelyek tényleg kitöltik az életét: füvezés, zenekészítés, rappelés. Vannak azért ennél komolyabb témái is, mint például édasanyja halálának feldolgozása, vagy kapcsolatainak, személyes problémáinak alakulása, a zenei életben betöltött helye.

De nézzük egy kicsit részletesebben a két eddigi Evidence albumot.

weatherman.jpgA 2007-es Weatherman LP-n négy számot jegyez producerként Evidence (I Know, NC to CA, Hot&Cold, I Still Love You), nem is maradnak el ezek minőségben a többi mögött, amelyek közül a legjobbakat Alchemist, DJ Babu és a Sid Roams csinálta. Nagyon bírtam már ezt az albumot is, minden megvan benne ami jó Evidence-ben: ütős, súlyos alapok, jó szövegek és a megszokott EV flow. Ezen kívül majd’ minden számra jut egy közreműködő, olyan kitűnő arcok, mint a Dilated Peoples kolléga, Rakaa, egy másik nagy kedvenc formáció az Atmosphere MC-je, Slug, plusz Planet Asia, és Alchemist, aki szövegel is ezen az albumon.

A szövegeknél megvannak a szokásos témák. A Mr. Slow Flow-ban a füvezési szokásaival kapcsolatban például ezt mondja:
„I can smoke a whole eighth in a spliff
Some call that a problem but I call it a gift”

[nyers fordítás:]
Egy nyolcad [unciát] is el tudok füstölni egy spangliban
Valaki ezt problémának hívja, én meg tehetségnek

A Things You Do című számban az őt kritizálókról így szövegel:
„Got fans, got fiends, they be yellin
"Why'd you change the things you do~!"
Need more leaders, most don't speak up
But turn up they speakers, pumpin weak shit
More concerned with sneakers and carryin heat”

[Vannak rajongóim, és ellenségeim, azt kiabálják, hogy
„Miért változtatod meg a dolgaidat?
Több vezetőre lenne szükségünk, a legtöbben meg sem szólalnak
Csak felhangosítják a hangfalat, nyomatják a szar zenéket
És inkább foglalkoznak cipőkkel meg fegyverekkel]

Anyjával kapcsolatban az I Still Love You-ban így vall:
I keep telling myself you're in such a better place
But I'm having a hard time not seeing face to face
First mother's day without you
Woke up feeling doubtful
A lot of hate and pain has been the outcome

[Folyton mondogatom magamban, hogy sokkal jobb helyen vagy már
De nagyon nehéz, hogy nem láthatlak szemtől szemben
Az első anyák napján nélküled
Megzavarodva ébredtem
Egy rakás gyűlölet és fájdalom lett az eredménye]

Az a helyzet, hogy elég nehéz kiemelni számokat az albumról, mert azok legnagyobb része hozza a magas színvonalat, de azért néhány megér egy-egy plusz mondatot. A Mr. Slow Flow tipikus EV track: a súlyos basszussal megágyazott beat mellett hősünk hozza a védjegyszerű lassú rap-et. A Chase the Clouds Away egy igazi feelgood szám, arról, hogy mennyire szép az élet, a zene, barátok önmagukban is boldoggá tesznek, nem kell hozzá fű sem. Az I Still Love You pedig egy igazán megindító szám (esküszöm, hogy néha úgy hangzik, mintha majd’ elcsuklana a hangja) édesanyja emlékére, arról, hogy mennyire fáj, hogy nem lehet vele. De ezeken kívül tökéletes a Perfect Storm, a Moment in Time, az I Know, az All Said & Done, A Line of Scrimmage és a Hot & Cold is. Na jó, most már tényleg szinte felsoroltam az összes számot. Hát, ilyen album ez.

Egy kis ízelítő belőle:

 

220px-Cats_&_dogs_cover.jpgA 2011-es Cats & Dogs – ahogy fentebb is írtam – pedig abszolút kedvenc lett. A számok zenei alapjainak elkészítésében ezúttal kevéssé vette ki a részét Evidence, viszont ott van a készítők között az élő legenda DJ Premier is, két trackkel (mindkettő szuper). Egyébként a többi producer nagyjából ugyanazok, mint az előző albumon (főként Alchemist, Sid Roams). Ez hallatszik is az albumon, stílusában, megszólalásában egyenes folytatása ez a The Weatherman LP-nek. Nagy dolog az szerintem, ha egy alkotó ilyen magas színvonalon tudja hozni az albumokat, főleg akkor amikor – legalábbis nekem – nagyítóval kell keresni az igazán jó hip hop albumokat manapság. Jóval kevesebb a gyengébb szerzemények száma ezen az albumon is, zseniálisakból pedig van bőven: Strangers, Red Carpet, It Wasn't Me, You (másfél éves kisfiam személyes kedvence!), Fame, Where You Come From, Epilogue.
A közreműködők közül kiemelkedik a Wu-Tang Clan-es Raekwon, Prodigy (Mobb Deep), Rakaa, Slug.

A szövegek tematikája hasonló a megszokotthoz, persze vannak füvezéshez kapcsolódóak (Strangers):
„If it's one thing I've learned that I've written down on paper
It's never leave some weed on the table with a stranger”

[nyers fordítás:]
Ha van valami amit megtanultam és leírtam
Az az, hogy sose hagyj füvet az asztalon idegenek előtt

Rappel arról is, milyen MC-nek lenni a Where You Come From-ban:
„I spit verses
There’s better ways to pay the rent and shit
It’s not ideal
Still I deal sentences”

[Nyomatom a versszakokat
Bár van jobb módja is, hogy fizessem a lakbért és a többi szart
Nem ideális
Mégis csak a mondatokat bűvölöm]

És visszatér az édesanyja elvesztésének hatásaihoz is az I Don’t Need Love-ban:
„I've trashed every girl I've had since
Warm heart cold, mind is absent, imagine
I don't need love anymore, I need pressure
Pain, […]”


[Dobtam minden nőt azóta
A meleg szív hideg lett, az agy üres, képzeld
Nincs szükségem szeretetre többé, ami kell az nyomás,
Fájdalom …]

 

Szóval, Evidence a Cats & Dogs-zal rárakott még egy lapáttal az előző teljesítményére, és megmutatta, hogy van még tökös és értelmes hip hop 2011-ben is. 

 

2 komment

Címkék: zene 2007 hip hop 2011 evidence dilated peoples

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvzenefilm.blog.hu/api/trackback/id/tr363525366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

merengo · http://konyvzenefilm.blog.hu/ 2012.01.13. 10:50:52

Weatherman LP + download:
https://rs25l3.rapidshare.com/#!download|25dt|23801346|Evidence_-_The_Weatherman_LP__2007_.zip|93894|R~0|0|0

Miket meg nem tud az ember a google-től :)
süti beállítások módosítása