Merengo

Merengéseim könyvekről (főleg angol nyelven abszolvált krimik), zenékről (főleg hip hop) és filmekről (mindenféle amit éppen megnéztem).

Címkék

1952 (1) 1954 (1) 1988 (1) 1992 (1) 1993 (1) 1994 (1) 1995 (1) 1996 (2) 1999 (2) 2000 (2) 2001 (1) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (4) 2009 (1) 2010 (4) 2011 (6) 2012 (2) 2014 (1) abrams (1) angol (3) ausztrál (6) dilated peoples (1) ellroy (1) evidence (1) film (8) funk (1) happy (1) herzog (1) hip hop (11) írók (4) kelman (1) könyv (20) lantana (1) lawrence (1) lehane (3) norvég (1) outkast (1) pharcyde (1) podcast (6) sci-fi (2) sewitsky (1) spielberg (1) szövevény (1) temple (1) the roots (2) thompson (3) winslow (1) zene (12) zenetár (6) Címkefelhő

HTML doboz

Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists

Utolsó kommentek

  • vajaspánkó: Nekem az egyik kedvenc filmem, a zenéje is megfogott. Kár, hogy nem folytatod a blogodat,nagyon jó volt a leírásod is a filmről. (2017.02.09. 09:24) Lantana / Szövevény (2001)
  • nyerskutya: Zeneileg ez igényes, sajnos a szövegmondása-hangsúlyozása sematikus. Ajánlom figyelmedbe Zömmögő blogomon a Marcelo D2, és az Ana Tijoux bejegyzéseket. A filmek közül pedig a Hustle and Flow-t. (2013.07.12. 22:17) Apollo Brown & OC: Trophies (2012)
  • merengo: @nyerskutya: köszi a hozzászólást, gratula a blogodhoz, jó filmekről írtál, a Koportost például nagyon szeretem (könyvben is) (2013.07.12. 12:17) Lantana / Szövevény (2001)
  • nyerskutya: Nekem is tetszett a film, itt írtam róla, üdv. ttbirodalom.blogspot.hu/2013/07/lantana-2001-r-ray-lawrence.html (2013.07.11. 12:16) Lantana / Szövevény (2001)
  • merengo: akik a teljes albumot is meghallgatnák: www.mediafire.com/?8jtlqi6bgbjl591 (2012.06.02. 15:32) Quasimoto: Unseen (2000) [+ minimix]
  • Utolsó 20

Peter Temple: Truth (2009) + részlet

2012.04.17. 07:42 :: merengo

truth.jpgA nemrég bemutatott Peter Temple két legjobban sikerült könyve a 2005-ös Broken Shore és a 2009-es Truth. A két regény szorosan kapcsolódik egymáshoz, mert a Truth a Broken Shore után játszódik időben, és a szereplők között is van átfedés, de mégsem egy sorozat részei ezek, hiszen két különböző férfi áll a középpontban, és a Truth-ban csak pár mondat, pár dialógus utal az előző könyvre. Én mindenesetre a Truth-ot olvastam először, és a kettő közül ez is tetszett jobban (bár a verseny szoros volt), ezért is írok először erről.

A cselekmény Stephen Villani-t, a melbourne-i gyilkossági osztály ideiglenesen kinevezett vezetőjét követi, aki egy halott prostituált ügyében kezd nyomozni, később pedig újabb megoldatlan esetek mellett, férjként és apaként is nehézségekkel találja szemben magát. Villani engem folyamatosan a Lantana című ausztrál film főszereplőjére emlékeztetett, a fejemben mindig Anthony LaPaglia képében tűnik fel. A nyomozások egyébként a kevésbé akciódús fajtából valók, krimi volta ellenére nem is ezeken van az igazi hangsúly a könyvben. Sokkal inkább Villani lelkiéletén. A férfi magánélete minden részében megpróbáltatásokkal találja szembe magát, házassága szétesőben, emiatt mind feleségével, mind lányával kritikus a kapcsolata, de fontos szerepet kap életében testvérével és apjával való viszonya is. Nagyon tetszett, ahogy Temple megmutatja, hogyan merülnek fel időröl-időre Villani-ban a gyermekkori élmények, kapcsolódva a jelenkori életének eseményeihez. Így a Truth végül is jelentős részben egy középkorú férfi magánéleti válságáról szól.

Meglehetősen sötét, jobb esetben melankólikus hangulatú a regény, de ezt a hangulatot rendkívül hitelesen és érzékletesen adja vissza az író. A rendőrségi-politikai korrupció mellett a főhős személyes (családi, magánéleti) kálváriáját is nyomon követhetjük. Alapvetően a regény hangulata konzekvensen lefelé tart amihez képest nem kicsit meglepő a befejezés kicsengése, ami szerintem nem illik a regény egészéhez, ezért nem is volt hihető számomra.

Az ausztrál író magával ragadó, sötét, sokszor tőmondatokra, félmondatokra épülő stílusa, nagyon hasonlít a James Ellroy-féle telegraphic style-ra, az ausztrál angol jellegzetes szavai, kifejezései pedig még élvezetesebbé teszik a stílust. A környezet, egész pontosan Melbourne is kitüntetett figyelmet kap a könyvben, Temple nagyon plasztikusan mutatja be a várost, a benne élő embereket.

Fontos szerepet kap főhős életében a bűnüldözés múltbéli árnyairól és aktuális megpróbáltatásairól való elmélkedés. A Truth-ban a rendőri munka egy cseppet sem idealizált, a régimódi rendőri értékek és stílus ütköznek a modern, karrier-centrikus módival. Az előbbi alapvetően erőszakos és öntörvényű, bár kapcsolódnak hozzá olyan erős értékek, mint például a bajtársiasság. Az utóbbira pedig a politikai korrektség és a politikai helyezkedés a jellemző. Ami mindkettőben közös azonban, az a mély korrupció, lelki és jogi értelemben is. Ezt a benyomást erősíti a rendőrségi és nagypolitikai játszámákról alkotott kép is, amit Temple szintén meglehetősen sötéten fest le.

Nekem a Truth a 2010-es év legjobb olvasmánya volt, de ma is ilyen a kedvenc könyvem: krimi és lélektan; izgalom, egy jó adag sötét tónus, plusz hiteles, összetett személyiségábrázolás. Kemény, de ez nem a macsós keménység, hanem annál jóval összetettebb, hitelesebb, az élet reménytelenségéből fakadó keménység. Az, hogy a könyv megnyerte az egyik legnevesebb ausztrál irodalmi díjat, a Miles Franklin Literary Award-ot jól jellemzi a kvalitásait.

Annyira megtetszett a könyv, hogy el is kezdtem lefordítani anno, kíváncsi voltam, hogyan hangzanak Temple sorai magyarul. Az eredményt, a könyv első fejezetét lentebb olvashatjátok. Ahogy látható is az ausztrál írónak nagyon markáns a stílusa, a mondatok sokszor hömölyögnek, mint a gondolatok az ember fejében, a megszólalások viszont általában az élőbeszéd hangulatát kitűnően visszaadó, rövid közlések. Temple nem magyarázza agyon a dolgokat, a posztmodern írásokra emlékeztető módon kusza a szöveg, sokszor egy-egy részt újra kellett olvasnom, hogy a kurta utalásokat megfejtsem, és az ausztrál - sőt ezen belül a rendőri - szleng használata sem könnyíti az olvasást. Az alábbi rövid részletben is többször kalandoznak Villani gondolatai a múlt eseményei felé, amelyeket egyrészt az előző regényben, a Broken Shore-ban ismerhetünk meg, másrészt pedig olyan történések, amelyek csak bővebben ki nem fejtett emlékképekként merülnek fel a férfi gondolataiban.  

Peter Temple: Truth (részlet)

Szólj hozzá!

Címkék: könyv ausztrál 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvzenefilm.blog.hu/api/trackback/id/tr204322990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása